Vi har forbedret brukeropplevelsen din med en mobiltilpasset versjon av nettbutikken.

http://geotop.no

Din handlevogn: 0 varer.

Meteoritter kan være vanskelig å bestemme uten inngående kjennskap til emnet fordi de fleste ser ut som vanlig jordisk stein. Det er imidlertid noen kjennetegn som er karakteristiske på de fleste meteoritter. Først bør du avsjekke: Er den magnetisk? Har den avrundede former? Har den en mørk overflate og kanskje lysere inni? Er den noe tyngere enn annen stein? Har den små metallflak innvendig? Nyfalne og ferske meteoritter har svart smelteskorpe på utsiden, dette grunnet den høye hastigheten og dermed temperaturen gjennom atmosfæren.

Steinmeteoritt som viser sort ytre brenningshinne - typisk for ferske meteoritter.

Selv gamle meteoritter er oftest svært mørke. Nesten alle har avrundede hjørner. Men det jordiske oppholdet over tid kan endre utseende betraktelig når vær, vann, sand og jord har påvirket den over kanskje tusener av år. Veldig gamle meteoritter er ofte helt omvandlet både utvendig og innvendig. Men selv om det ytre kan være brun og rusten kan den innvendig være i godt hold.

 

En eldre steinmeteoritt er oftest mørk og kan ha rester etter smeltehinnen. Legg også merke til den buklete, avrundede og noe rare formen.

Steinmeteoritter (som det er flest av) har ofte millimeterstore runde og lyse inneslutninger (kondruler) av mineralene olivin eller pyroxen. I tillegg har de vanligvis10 til 20 % jern i små metallinneslutninger. Men de kan være veldig forvitret som gjør de vanskelig å bestemme uten å ha delt de og slipt en flate, da viser de klare tegn.

 

Og på denne karbonmeteoritten ses tydelige kondruler.

Jernmeteoritter består av mest jern og inntill 20 % nikkel og har som oftest små fordypninger på utsiden som skyldes smelting av lettere brennbare mineralsammensetninger gjennom atmosfæren (til eks Troilitt) Pyritt og magnetitt er mineraler som oftest feiltolkes som meteoritter.

 

Jernmeteoritt Campo del Cielo. Legg merke til de typiske gropene (regmaglypts) Sjekk denne siden som er en guide til feilkilder

http://meteorites.wustl.edu/meteorwrongs/meteorwrongs.htmTror du fortsatt det er en meteoritt så send oss en mail og helst med bilde. For endelig å bestemme om det er en meteoritt eller ikke må den sees og anlyseres nærmere. Dette ordner vi om ønskelig.

 

Morten

 

Ditt tips er nå sendt til kim@steinhaug.com
Vi behandler din henvendelse, vennligst vent...
Tips en venn - Fyll ut feltene under å klikk "Send tips"
Ditt navn

Din epost
Venns navn

Venns epost
Kommentar
Tips en venn - Fyll ut feltene under å klikk "Send tips"
Ditt navn

Din epost
Venns navn

Venns epost
Kommentar
Prisvisning


 

Følg oss på

 
 

 

 

 

  Easy Webshop er utviklet av Systemweb.no. | Informasjonskapsler | Retningslinjer for personvern | Mobilutgave